Verwijzing naar 2e lijn/kinderorthopedisch centrum

U bevindt zich hier: Home | Werkafspraken | Transmurale afspraken | Heupdysplasie bij kinderen - RTA ZO Brabant | Verwijzing naar 2e lijn/kinderorthopedisch centrum

Verwijzing naar 2e lijn/kinderorthopedisch centrum

Indien er sprake is van:

  • afwijkend lichamelijk onderzoek én één of meerdere risicofactoren is een semi-spoedverwijzing geïndiceerd. Indien een verdenking op DDH op latere leeftijd ontstaat, kan dit ook een reden voor een semi-spoedverwijzing zijn. Op basis van de risicofactoren wordt ouders tijdens het consultatiebureauconsult, op de leeftijd van 4 weken, geadviseerd om een afspraak voor een heupecho op de leeftijd van 3 maanden te maken.
  • een ernstige verdenking op heupluxatie bij lichamelijk onderzoek of een vastgestelde heupluxatie d.m.v. een heupecho elders is een spoedverwijzing geïndiceerd in overleg met de ouders en bij voorkeur naar een kinderorthopedisch centrum (one stop shop) voor verdere diagnostiek en behandeling.

Voor een (semi)spoedverwijzing zoekt de aanvragend (jeugd)arts in overleg met de ouders telefonisch contact met radioloog of (kinder)orthopedisch chirurg. De (semi)spoedverwijzing wordt opgevolgd door een schriftelijke of digitale overdracht, waarbij de aanvragend arts de ontvangend radioloog/(kinder)orthopedisch chirurg informeert over anamnese, bevindingen bij LO en afspraken voor patiëntgebonden communicatie. Bij spoed wordt het kind dezelfde dag gezien; bij semi-spoed wordt het kind < 5 dagen gezien in het (kinder)orthopedisch centrum.

NB De keuze voor welk type aanvullend onderzoek in de 2e lijn wordt aangevraagd, is afhankelijk van de leeftijd van het kind.