Behandeling - informatieoverdracht chirurgische behandeling

U bevindt zich hier: Home | Werkafspraken | Transmurale afspraken | Mammacarcinoom - Transmurale werkafspraak regio Helmond | Behandeling - informatieoverdracht chirurgische behandeling

Behandeling - informatieoverdracht chirurgische behandeling

Informatieoverdracht over de chirurgische behandeling naar de huisarts

Berichtgeving na de operatie

  • Na de operatie wordt er via Edifact een automatisch gegenereerd bericht naar de huisarts gestuurd inzake de aard en datum van de operatie. Verdere informatie verkrijgt de huisarts via het verslag van de post operatieve oncologiebespreking (uiterlijk binnen twee weken na de operatie).
  • De chirurg informeert de huisarts (en medebehandelaars) schriftelijk wanneer zich na de operatie complicaties voordoen en wat eventuele gevolgen zijn van deze complicaties voor de vervolgbehandeling.
  • De Lastmeter (screeningsinstrument t.b.v. psychosociale problemen) wordt door de gespecialiseerd mammaverpleegkundige  op vastgelegde momenten afgenomen. Wanneer de patiënt mede op basis van de uitkomsten uit de Lastmeter wordt verwezen naar een gespecialiseerd hulpverlener (maatschappelijk werker, geestelijk verzorger psycholoog of fysiotherapeut) wordt dit ook in de Lastmeter vastgelegd. De uitkomsten van de Lastmeter (inclusief eventuele verwijzing naar een hulpverlener), die gedurende het gehele zorgproces worden afgenomen, worden via Edifact aan de huisarts toegestuurd.
    • Wanneer de patiënt onder behandeling / begeleiding is geweest van de psycholoog of maatschappelijk werker, ontvangt de huisarts (mits de patiënt hier toestemming voor geeft)  na afloop van een begeleidingstraject bericht van deze gespecialiseerd hulpverlener. In deze berichtgeving is opgenomen: feit dat de begeleiding / behandeling is afgerond en beknopt het resultaat.
    • Wanneer een patiënt begeleid wordt / is door een geestelijk verzorger, neemt de geestelijk verzorger (wanneer de situatie daarom vraagt) na afloop van het traject of tussentijds telefonisch contact op met de huisarts.
    • Wanneer een patiënt start met een vorm van oncologische revalidatie, wordt de huisarts hier schriftelijk over geïnformeerd door de sportarts die de intake voor de revalidatie verzorgt.

Nb. Het is niet mogelijk dat huisartsen patiënten rechtstreeks naar een gespecialiseerd hulpverlener in de tweede lijn verwijzen, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld de mammapoli of de oncoloog.

  • De huisarts ontvangt een brief van de chirurg zodra een patiënt start met de systemische behandeling met hormonale therapie. Items die in deze brief zijn opgenomen, zijn: naam therapie, uitleg therapie, aanvangsdatum, behandelopzet, verwijzing naar websites www.oncoline.nl/mammacarcinoom  en www.farmacotherapeutischkompas.nl voor aanvullende informatie.

Nb. hormonale therapie wordt door de chirurg voorgeschreven en begeleid als:

  1. conservatieve behandelingen (bij patiënten die geen metastasen hebben) of als
  2. adjuvante behandeling
  • Indien de patiënt onverwacht stopt (of switcht) met de behandeling met hormonale therapie ontvangt de huisarts hierover schriftelijk bericht van de chirurg (inclusief de reden van de stop / switch).
  • Indien er in het follow up traject van de patiënt zich veranderingen voordoen in de ziekte of behandeling zal de huisarts hiervan op de hoogte worden gesteld.