Breinprikkelsymposium goed bezocht

U bevindt zich hier: Home | Breinprikkelsymposium goed bezocht - Nieuwsbericht 29 november 2013

Breinprikkelsymposium goed bezocht

De CVA-ketenpartners uit de regio proosten op de samenwerking.

 

‘Klantbeloften centraal in CVA-keten’

Tijdens het Breinprikkelsymposium, op dinsdag 26 november in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, kwamen ruim honderd zorgprofessionals uit de regio Helmond samen om te spreken over de behandeling van mensen met een beroerte (CVA). Rode draad in dit symposium was de landelijke Zorgstandaard CVA-TIA en vooral de vraag: Wat betekent deze Zorgstandaard voor ons werk van morgen? Aanleiding voor dit symposium was, behalve de Zorgstandaard, ook de officiële opening van de nieuwe Brain Care Unit in het Elkerliek ziekenhuis.

We weten het, maar toch… Verhalen van patiënten en mantelzorgers voegen elke keer weer een extra dimensie toe aan gesprekken en discussies over de CVA-zorgketen. Tijdens het Breinprikkelsymposium, vertelde mantelzorger Thea Bevers haar persoonlijke verhaal. “Ik heb onze échte vrienden leren kennen”, klonk het geëmotioneerd. “Maar we zijn er vooral veel kwijtgeraakt.”

Zorgstandaard

De nieuw ontwikkelde Zorgstandaard CVA/TIA, toegelicht door auteur Helene Voogdt, vormde een mooie rode draad tijdens het drukbezochte symposium. De Zorgstandaard, waaraan twee jaar intensief gewerkt is, kent voor het eerst ook een patiëntenversie. “Daarmee geven we het belang aan van het patiëntenperspectief en van de rol van de naasten in dit traject”, aldus de adviseur van het CBO. Neuroloog Sander Kok, de huisartsen Tonnie van Kan en Aafke Snoeijen, revalidatiearts Barbara Oomen en enkele anderen uit de zorgketen gaven vervolgens aan hoe de ketenzorg in de regio Helmond is georganiseerd. “Onze resultaten zijn, kijkend naar de landelijke benchmark, uitstekend”, meldde Sander Kok. Dat positieve beeld werd bevestigd door de andere sprekers. De samenwerking is goed, bij huisartsen is steeds meer aandacht voor het FAST-test, er wordt veel waarde gehecht aan een snelle insturing naar het ziekenhuis en in het ziekenhuis is alles erop gericht om het totale traject binnen een half uur af te ronden. “Dat halen we nog niet”, vertelde Kok eerlijk. “Maar daar willen we wel naar toe.” Time is brain geldt hier , hoe sneller de behandeling gestart wordt, hoe minder schade er voor de patiënt is.

Klantbeloften

Medisch coördinator van Quartz, Ans Hendrikx, dook nog kort in de historie van de regionale keten. Een keten die in 1997 tot stand kwam met als doel een hogere kwaliteit van zorg, afname van sterfte, een vermindering van de handicaps, een terugkeer naar huis en een goede logistieke organisatie. “Als ik de nieuwe Zorgstandaard zie, dan zie ik dat we al ver zijn”, constateerde Ans Hendrikx na afloop. “De basis om verder te verbeteren is daarom zeker aanwezig.” En waar ziet Hendrikx die verbetermogelijkheden dan? “Met name in de klantbeloften. De Zorgstandaard kan ik iedereen van harte aanbevelen. Daar staat wat de patiënt en de naasten in elke fase mogen verwachten van de zorg. Wat we nu moeten doen is op basis van die klantbeloften eerst inventariseren waar exact de verbetermogelijkheden liggen, vervolgens prioritering aanbrengen en dan het pad verder plaveien. Binnen twee jaar moeten we daar wat mij betreft zeker mee klaar zijn.”

Koffertje

Zonder andere sprekers tekort te doen, was de presentatie van de twee CVA-verpleegkundigen van Savant Zorg en De Zorgboog, Tessa van Tongeren en Ruth Kempers, de meest aansprekende. De twee lieten zien hoe patiënten en naasten in de chronische fase te maken krijgen met allerlei onzichtbare gevolgen van een CVA. Hun koffertje, was voor velen een eye-opener. “Dit koffertje krijgen mensen voor ongeveer zes weken thuis. Er zitten folders in die over diverse aspecten van het leven met een CVA gaan. Vaak is het de aanleiding om nieuwe gesprekken aan te gaan, nieuwe vragen te stellen.” De CVA-verpleegkundigen hebben nu twee koffertjes ter beschikking, maar hopen via sponsoring in de toekomst meer koffertjes te kunnen aanbieden. Een voorbeeld van het werken vanuit het perspectief van de patiënt.  “Dat doen we al, maar dat kan vast nog beter.”

Programma en cijfers gepresenteerd tijdens het symposium