CZ pilot Dementie in regio Helmond

U bevindt zich hier: Home | CZ pilot Dementie in regio Helmond

CZ pilot Dementie in regio Helmond

Dementie

Steeds meer mensen worden met dementie geconfronteerd. Een ziekte die grote invloed heeft op het dagelijks leven. Binnen Quartz werken ketenpartners al jaren samen om de zorg voor mensen met dementie en hun omgeving  uit de regio Helmond te verbeteren.

Binnenkort start een pilot Dementie in samenwerking met zorgverzekeraar en zorgkantoor CZ onder leiding van Quartz in de regio Helmond. In deze pilot wordt ernaar gestreefd om de Zorgstandaard Dementie te vertalen naar een regionaal zorgprogramma.  Dat wil zeggen: integrale zorg voor mensen met dementie en hun naasten. Omdat Vilans veel ervaring heeft in netwerkzorg dementie zal zij de pilot begeleiden.

De Zorgstandaard als meetlat

Bij de zorg voor mensen met dementie zijn veel partijen betrokken. Voor goede zorg zijn daarom heldere afspraken nodig. De Zorgstandaard dementie beschrijft wat goede dementiezorg is. Zo’n vijfentwintig organisaties werkten hieraan mee en gaven hun mening. Landelijke kwaliteitsstandaarden zijn belangrijk als uitgangspunt, maar vervolgens moet de vertaling worden gemaakt naar wat dat concreet betekent voor de zorg in een regio en de organisatie daarvan rond individuele patiënten. Die vertaalslag wordt in deze pilot gemaakt op basis van de Zorgstandaard dementie.

Zicht op de feiten

De aanpak is als volgt. De keten Dementie krijgt zicht op de feiten door het uitvoeren van een quick scan. Waar staan we in activiteiten en organisatie ten opzichte van de zorgstandaard dementie? Vanuit Quartz wordt nu onderzocht wat er in de regio allemaal al is op dit gebied en nog verder ontwikkeld kan worden. Het Steunpunt Dementie van Quartz speelt hierin een belangrijke rol. Hierin zitten sleutelpersonen vanuit het Elkerliek ziekenhuis, De Zorgboog, Savant Zorg en de GGZ Oost Brabant. 

Zo bestaan er bijvoorbeeld EHBD-koffers oftewel eerste hulp bij dementie koffers: koffers met folders, boeken en dvd’s over dementie. Ook zijn er al jarenlang casemanagers actief. Zij geven informatie, advies en ondersteuning, inventariseren de zorgbehoefte en geven begeleiding, bemiddelen en behartigen de belangen van de cliënt en zijn mantelzorger.

Na de quick scan  bepalen we welke verbeterpunten als eerste opgepakt zullen worden, zodat we actief gaan toewerken naar een regionaal zorgprogramma.