Implementatie van een protocol voor de zorgketen van patienten met een LRS

U bevindt zich hier: Home | Projecten | Afgeronde projecten | Project transmuraal LRS protcol

Implementatie van een protocol voor de zorgketen van patienten met een LRS

Door betere afspraken tussen huisartsen, fysiotherapeuten, neurologen en radiologen krijgen patiënten in de regio’s Eindhoven en Helmond sneller te horen of ze een hernia hebben. Afgesproken is patiënten pas na zes weken te verwijzen naar de specialist, die ze dan direct ziet. De gemiddelde doorlooptijd voor deze patiënten is hierdoor na de zes weken met tweederde teruggebracht: van zo’n 30 naar 9 dagen. Het aantal patiënten dat onterecht is verwezen, is met meer dan een derde afgenomen. Dit blijkt uit een evaluatie van TNO na een proefperiode van twee jaar.

Resultaten

Het project is afgerond in 2009, met de publicatie van het eindrapport, gevolgd door een internationale publicatie in augustus 2010 en een presentatie tijdens het Zorgpadencongres van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde in Utrecht. Ook is in 2010 ondersteuning geboden aan MCC Omnes in Sittard bij de implementatie van het protocol in de regio Westelijke Mijnstreek.

Publicaties

  • Hoofdstuk: Het zorgpad Rughernia in Zuidoost Brabant, zorgvuldige implementatie van ketenzorg in eerste en tweede lijn - het Zorgpadenboek.
    Nicolette Huiskes, arts Beleid en advies & prof. dr. Guus Schrijvers. Thoeris uitgeverij. ISBN 978 90 72219 633

Voor de eindrapportage en publicaties, zie hieronder bij interessante links.