Dementie

U bevindt zich hier: Home | Programma's | Dementie

Dementie

Dementie is een ziekte met ingrijpende gevolgen, zowel voor de patiënt als voor diens omgeving. In de regio Helmond maken diverse ketenpartners zich sterk voor goede, gestroomlijnde dementiezorg. Zorg die aansluit bij de wensen en behoeften van mensen met dementie en hun naasten. Quartz brengt de partners bijeen. Met tastbaar resultaat.
De samenwerking tussen het Elkerliek ziekenhuis, Savant Zorg, de Zorgboog, huisartsen, de GGZ Oost Brabant regio Helmond, Alzheimer Afdeling Zuidoost Brabant en de Peelgemeenten heeft de dementiezorg al flinke vooruitgang opgeleverd.

Zorgprogramma Ketenzorg dementie regio Helmond

In de regio Helmond is een Zorgprogramma Ketenzorg ontwikkeld. In dit zorgprogramma staat beschreven in hoeverre en op welke wijze de Zorgstandaard Dementie, waarin de normen voor goede dementiezorg staan, daadwerkelijk wordt uitgevoerd in de dagelijkse praktijk.
Voor mensen met (een vermoeden van) dementie en hun naasten is in 2016 een brochure verspreid met uitleg over het zorgprogramma. Hierin is beschreven hoe goede zorg aan deze doelgroep eruit moet zien volgens de landelijke zorgstandaard. Er is aangegeven op welke vormen van dementiezorg in de regio Helmond een beroep kan worden gedaan. Het gaat om zorg en ondersteuning in de stadia voor, tijdens en na de diagnose ‘dementie’.

Project 'Probeerplaats Vooruitkomst'

Innovatieve tools en praktische hulpmiddelen voor ouderen, mensen met (een vermoeden van) dementie, mantelzorgers, professionals in zorg en welzijn.
In het centrum van Helmond is in maart 2018 de probeerplaats ‘Vooruitkomst’ opgericht. Wethouder Nathalie van der Zanden heeft de probeerplaats op donderdag 15 maart 2018 officieel geopend.
Vooruitkomst is een fysieke plaats waar mensen technologische en andere praktische hulpmiddelen kunnen proberen, ervaren, persoonlijk advies kunnen krijgen en lezingen kunnen volgen. Dit alles onder het genot van koffie of thee in een huiselijke sfeer. De probeerplaats is geen winkel die spullen verkoopt. Het doel is om mensen met (een vermoeden van) dementie en hun naasten te informeren, laten ervaren hoe ze door het gebruik van hulpmiddelen comfortabel en zelfstandig kunnen blijven wonen in hun eigen huis. Wanneer mensen de voordelen van de hulpmiddelen hebben ervaren, zullen zij thuis ook eerder een beroep daarop doen.