Probeerplaats Vooruitkomst

U bevindt zich hier: Home | Programma's | Dementie | Probeerplaats Vooruitkomst

Probeerplaats Vooruitkomst

Een bezoek aan Probeerplaats Vooruitkomst is mogelijk op afspraak. U kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente Helmond, telefoonnummer 14 0492. Vraagt u naar mevrouw Jeanne Hendriks.

Er komen steeds meer handige en slimme hulpmiddelen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. De meeste ouderen en mantelzorgers weten die echter niet altijd te vinden. Probeerplaats Vooruitkomst in het centrum van Helmond wil daar verandering in brengen. Een probeerplaats is een manier om innovatieve technologische oplossingen maar ook niet technische hulpmiddelen bij ouderen, mensen met (een vermoeden van) dementie en hun naasten én professionals in zorg en welzijn onder de aandacht te brengen.

De ‘probeerplaats’ is verdeeld in een hal, woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer om in een huiselijke omgeving de hulpmiddelen te kunnen zien en te proberen. Voorbeelden van praktische hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld een aangepaste wc-bril (verhoogd, met armleuningen, gekleurd), aangepast (roodgekleurd) bestek voor mensen met dementie en hulpjes voor het aantrekken van kleding en (steun)kousen.
Behalve praktische hulpmiddelen laten we ook slimme snufjes zien, ook wel ‘Smart Health’ geheten. Voorbeelden van ‘Smart Health’ zijn bijvoorbeeld een klok waarop de datum, dag, tijd en eventuele afspraken staan vermeld en ‘leefstijlmonitoring’. Hierbij zijn er sensoren (geen camera’s) in de woning geplaatst die registreren wanneer er deuren openen en sluiten, de alleenstaande bewoner in bed ligt en hoe vaak de koelkast wordt geopend. Als er afwijkingen van het normale leefpatroon worden waargenomen, krijgt de mantelzorger een seintje. Een ander voorbeeld is ‘persoonsalarmering’ waarmee iemand door middel van het drukken op een knop aan een polsband of ketting of het trekken aan een koord aan een mantelzorger kan doorgeven dat hulp nodig is.

Bezoekers kunnen gewoon binnenwandelen. De medewerkers van de ‘probeerplaats’ kunnen een rondleiding geven, beantwoorden vragen van bezoekers en geven informatie en persoonlijk advies. Als de gewenste informatie niet direct voorhanden is, wordt de bezoeker teruggebeld of krijgt hij een mail. Ook worden er lezingen of workshops gegeven.

Niet alleen inwoners van Helmond maar ook professionals in zorg en welzijn worden uitgenodigd om in Vooruitkomst kennis te komen maken met de verschillende hulpmiddelen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een speciaal werkbezoek aan de probeerplaats of door een teamoverleg in de probeerplaats te laten plaatsvinden waarna ook uitleg gegeven kan worden over het belang en het doel van Vooruitkomst. Uit onderzoek is bekend, dat professionals samen met partners en (klein)kinderen een belangrijke intermediaire rol kunnen spelen bij het verleiden van ouderen om naar de probeerplaats te komen en om hulpmiddelen daadwerkelijk te gaan gebruiken.

Voor meer informatie zie: