Behandeling

Behandeling

Voorlichting en niet-medicamenteuze adviezen
Uitleg en informeren over:

  • Informatie verstrekken (conform informatie website http://www.thuisarts.nl/verstopping/mijn-kind-heeft-last-van-verstopping)
  • Defecatiepatroon passend bij leeftijd.
  • Voldoende vochtinname; voldoende vezelinname; voldoende beweging (conform adviezen Voedingscentrum).
  • Bij kinderen: bijhouden van een poepdagboek en toilettraining adviseren conform hoofdtekst NHG-Standaard. Bij verwijzing naar polikliniek Kindergeneeskunde ouders vragen poepdagboek mee te brengen.

Medicamenteuze therapie (bijlage II, Laxantia)
Geadviseerd wordt om bij kinderen ouder dan 1 jaar met obstipatie polyethyleenglycol (PEG) of lactulose te gebruiken als eerste keus. Dit middel kan en mag langdurig gebruikt worden. Bij kinderen jonger dan een jaar wordt geadviseerd om lactulose als eerste keus te gebruiken. Dit geldt zowel initieel als in de onderhoudsfase.

Initieel
Polyethyleenglycol (PEG) is als initiële behandeling het meest effectief in een dosis van 1 tot 1,5 gram/kg/dag bij kinderen met fecale impactie. Initiële behandeling met lactulose is eveneens mogelijk.

Onderhoud
Voor de verschillende onderhoudsdoseringen verwijzen we naar het medicatie-overzicht (bijlage) of naar het landelijk kinderformularium
Bij fecale impactie: 1-1,5 g/kg/dag (maximaal 7 dagen)
Bij fecale impactie of indien ondanks initiële of optimale onderhoudstherapie gedurende 3 dagen niet gepoept is, kan een klysma overwogen worden.

Indien ondanks optimale onderhoudstherapie gedurende 3 dagen en geen defecatie:

  • Is toevoegen van bisacodyl 5 mg oraal 1x daags soms zeer effectief.
  • In de dagelijkse praktijk wordt bisacodyl als onderhoudsdosering aan kinderen vanaf 3 jaar, om de dag gedurende langere tijd gegeven.

Er zijn kinderen met of zonder een verstandelijke beperking die nooit spontane defecatie hebben ondanks het gebruik van goed ingestelde laxantia. Er kan dan gekozen worden voor standaard (bijvoorbeeld 3 maal per week) klysmeren of bisacodyl.