Meer medicatieveiligheid voor patiënt met verminderde nierfunctie

U bevindt zich hier: Home | Meer medicatieveiligheid voor patiënt met verminderde nierfunctie

Meer medicatieveiligheid voor patiënt met verminderde nierfunctie

Nierschade

Het doel van het project UNA  1 (Uitslagen Naar Apotheek) is het optimaliseren van de medicatiebewaking in de regio Helmond, specifiek rondom de patiënt met een verminderde nierfunctie. De nierfunctie wordt automatisch doorgemeld aan de apotheek van inschrijving. Nieuw aan deze werkwijze is een extra controle in de keten,waarmee schade door medicijnen wordt voorkomen. 

Dit multidisciplinaire project is uitgevoerd door de stadsapothekers, huisartsen uit Helmond e.o.,  klinisch chemici, nefroloog en ziekenhuisapotheker van het Elkerliek ziekenhuis. De projectleiding was in handen van het transmuraal centrum Quartz. Het project is gefinancierd door de Nierstichting en is met succes voltooid.

Voordelen patiënt

  • Minder kans op gezondheidsschade door medicijngebruik
  • Mogelijk minder snel aangewezen op nierdialyse. Dialyse betekent een enorme aanslag op de kwaliteit van leven

Voordelen behandelaars

  • Zij kunnen er op vertrouwen dat de door hen voorgeschreven medicatietherapie veilig is voor de nieren van hun patiënten
  • Zij krijgen advies van een deskundige in geneesmiddelen over alternatieven. Dit vergroot de deskundigheid bij zorgverleners
  • Het is wettelijk verplicht voor artsen die laboratoriumonderzoek hebben laten uitvoeren naar de nierfunctie, om een afwijkende uitslag aan de apotheker van de patiënt te verstrekken

Conclusies 

In april 2015 is dit project geëvalueerd met de stadsapothekers die deelnamen aan de pilot.  De belangrijkste conclusies uit deze evaluatie zijn:

  • Het doel van het project is behaald. De medicatiebewaking rondom de patiënt met een verminderde nierfunctie is geoptimaliseerd. Dit is gedaan door het geautomatiseerd doormelden van een nierfunctie aan de apotheek van inschrijving.
  • Een aanzienlijke efficiency- en kwaliteitswinst zijn behaald.
  • De afkapwaarde van 50 ml/min is bruikbaar.
  • Tijdens dit project is de behoefte ontstaan om meer labwaarden uit te wisselen met stadsapothekers, hetgeen de medicatieveiligheid  verder verhoogt. Vanaf medio 2014 kan de apotheek naast MDRD klaringen ook Kalium, Natrium, Lithium en INR van het Algemeen Klinisch Laboratorium van het Elkerliek ziekenhuis ontvangen.
  • Enkele apothekers gaven aan dat de waarden nog niet automatisch ingelezen kunnen worden in het AIS. Zij  hebben behoefte aan koppeling van het AIS met EDIFACT. De echte efficiencywinst komt wanneer de waardes automatisch ingelezen worden en (bij voorkeur) gekoppeld zijn aan een lijst met dosisaanpassingen op patiëntniveau. Dit is al eerder door de projectgroep aangekaart bij de ICT-leveranciers van de AIS, tot op heden zonder resultaat. Dit verbeterpunt ligt niet binnen de directe invloedssfeer van het project.

Stadsapotheker: “We kunnen ons werk op het gebied van medicatiebewaking beter doen. Nu weten we zeker dat we de meest recente waardes in ons bezit hebben.”