Samenwerken en ‘Be Fast to save Brain’

U bevindt zich hier: Home | Samenwerken en ‘Be Fast to save Brain’

Samenwerken en ‘Be Fast to save Brain’

Be fast

 


Evenals vorig jaar is in 2013 rondom de Dag van de Beroerte door Ketenzorg CVA regio Helmond, in samenwerking met de gemeente Helmond, een informatiecampagne georganiseerd met als slogan ‘Een beroerte: voorkom en herken’.

Deze voorlichtingsactiviteiten hebben bijgedragen aan een toename van de bekendheid van ‘Be  Fast’ bij het publiek. Er is een toename van het aantal meldingen van mensen met tekenen van beroerte op de SEH. Neurologen melden dat patiënten en hun familie meer vragen om trombolysebehandeling. Toename van bekendheid is gunstig, want een belangrijke oorzaak van delay ligt bij de patiënt en zijn mantelzorger zelf.

Dankzij de inzet van professionals, betrokken bij de acute beroerte-zorg, is het aantal trombolyses  in 2012 bijna verdubbeld. Het percentage trombolyses binnen één uur ligt ruim boven de landelijke mediaan. Dit heeft bijgedragen aan de vierde plaats van het Elkerliek ziekenhuis in de rangorde van het AD van beste ziekenhuizen.

Verder bouwen en het steeds beter doen

De huisartsen zijn een belangrijke schakel in de CVA-keten. In maart 2013 is een focusgroepsgesprek gehouden met huisartsen en neurologen, met als doel de samenwerking in de (acute) beroerte zorg te verbeteren. Gezamenlijk is nagedacht over mogelijkheden om die samenwerking efficiënter te maken en tijd te winnen onder het motto: time = brain. Verschillende mogelijkheden om patiënten- en doktersdelay te verminderen zijn in dit gesprek aangedragen.

Het eerste schakelpunt in de (CVA-)zorg is de doktersassistente. Van belang is dat zij een positieve FAST-test kan herkennen en weet welke acties genomen dienen te worden. Patiëntendelay kan verminderen door structurele voorlichting aan risicogroepen over de FAST-test door de praktijkondersteuner. Voorlichting met name ook gericht op de te nemen actie.  Bij een positieve FAST-test: direct 112 bellen of de patiënt met eigen vervoer naar de SEH brengen (indien mogelijk). Ook werd vastgesteld dat behoefte is aan informatie over de werkwijze bij een TIA: welke weg te bewandelen voor het afstemmen van het beleid. Na ontslag uit het ziekenhuis of een revalidatie-instelling hebben huisartsen behoefte aan een aankondiging van ontslag en een overdracht die aansluit op hun informatiebehoefte, zoals restverschijnselen, inzet behandelaars en wijkverpleegkundige CVA.

Al deze verbeterpunten worden meegenomen in de doorontwikkeling van CVA-ketenzorg regio Helmond.

Komst Brain Care Unit en CVA symposium

Het Elkerliek ziekenhuis is gestart met de bouw van de Brain Care Unit (BCU) die naar verwachting in november wordt geopend. Ter gelegenheid hiervan wordt op 26 november 2013 het ketensymposium CVA georganiseerd. Accreditatie wordt aangevraagd. Mis dit symposium  niet en noteer de datum alvast in uw agenda.