Werkgroep kleine chirurgische verrichtingen

U bevindt zich hier: Home | Projecten | Werkgroep kleine chirurgische verrichtingen

Werkgroep kleine chirurgische verrichtingen

De werkgroep kleine chirurgische ingrepen heeft als doel om substitutie van chirurgie van de eerste naar de tweede lijn te verkennen. Substitutie levert zinnige, zuinige zorg op, dicht bij de patiƫnt. Randvoorwaarden hiervoor zijn; een goede samenwerking tussen eerste en tweede lijn, kwalitatief goede zorg en een eerlijke financiering. De werkgroep draagt zorg voor deze voorwaarden, onder andere door het jaarlijks organiseren van (praktische) scholingen over chirurgische technieken voor huisartsen en verpleegkundig specialisten. Daarnaast werken huisartsen en ziekenhuis samen om afspraken te maken met de zorgverzekeraar over een goede financiering van dit substitutie initiatief.

Scholingen

De werkgroep organiseert sinds 2014 jaarlijks een scholing voor klein chirurgische verrichtingen. Deze scholing wordt gegeven door de chirurgen van het Elkerliek ziekenhuis voor huisartsen (i.o.) en verpleegkundig specialisten uit de regio. De scholing is erg praktisch opgezet en wordt goed bezocht en gewaardeerd. Lees hier een kort verslag over de scholing in mei 2016.

Pilot

Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond is een unieke samenwerking gestart met huisartsenpraktijk Leonardus in Helmond en Medisch Centrum Beek en Donk. Waar patiƫnten eerst voor meer complexe kleine chirurgische ingrepen naar het ziekenhuis in Helmond moesten komen, kunnen zij nu terecht bij hun eigen huisarts in de buurt. Een schoolvoorbeeld van zorg op maat. Lees hier verder in het nieuwsbericht over deze pilot.