Werkgroep Diep Veneuze Trombose en Longembolie

U bevindt zich hier: Home | Projecten | Werkgroep Diep Veneuze Trombose en Longembolie

Werkgroep Diep Veneuze Trombose en Longembolie

De werkgroep Diep Veneuze Trombose heeft als doelstelling het actualiseren van het protocol Diep Veneuze Trombose (DVT) in de regio Helmond en het optimaliseren van de diagnostiek bij DVT. Betrokken organisaties en professionals zijn huisartsen, internist, hoofd Spoedeisende Hulp, klinisch chemicus en radioloog van het Elkerliek ziekenhuis en de verpleegkundig specialisten van De Zorgboog en Savant Zorg.

In 2011 is het gebruik van de D-dimeertest in de huisartspraktijk geïntroduceerd. Deze test kon in combinatie met het gebruik van de Eerstelijnsbeslisregel in veel gevallen een trombose in de huisartspraktijk al uitsluiten. Voordeel voor de patiënt was dat deze niet onnodig ingestuurd hoefde te worden voor een echo.

Longembolie

In het voorjaar van 2013 is de werkgroep uitgebreid met een longarts en is een nieuw protocol ontwikkeld waarin de D-dimeertest ook kan worden gebruikt voor het veilig uitsluiten van een longembolie.

POCT test niet meer beschikbaar

Sinds 2015 is de POCT test niet meer beschikbaar voor de huisarts. De patiënt moet weer worden ingestuurd naar het ziekenhuis om een D-dimeer uit te laten voeren. de werkgroep heeft het protocol aangepast. Daarnaast heeft de werkgroep het protocol aangepast naar de nieuwste NHG-standaard. In Raaklijnen van september 2016 is een artikel verschenen met de belangrijkste wijzigingen. Zie bij het kopje 'Protocollen voor de laatste versies van het protocol.

Protocollen

Nieuws