Succesvolle masterclass Palliatieve zorg bij mensen met dementie

U bevindt zich hier: Home | Programma's | Palliatieve Zorg | Documentatie en nieuws | Succesvolle masterclass Palliatieve zorg bij mensen met dementie

Succesvolle masterclass Palliatieve zorg bij mensen met dementie

Op 1 november 2016 is er een start gemaakt met het project ‘palliatieve zorg bij mensen met dementie’. Op die dag is er een masterclass gehouden om problemen in de ketenzorg naar voren te brengen en te evalueren. De bijeenkomst was goed bezocht door aanwezigen van verschillende ketenpartners en disciplines. Door ieders enthousiaste inbreng werd het een productieve bijeenkomst.

Benoemde knelpunten

Zo is boven tafel gekomen dat zowel patiënten als zorgverleners dementiezorg niet altijd als een vorm van palliatieve zorg zien. Het besef dat dit weldegelijk zo is, is van groot belang bij beslissingen over het vervolgtraject. Verder wordt het overleg tussen de verschillende zorgverleners zeer waardevol gevonden, maar wordt nog te weinig nagestreefd om de juiste zorg in te zetten. Daarnaast is de benodigde informatie niet altijd aanwezig of bekend bij de hulpverlener. Dit speelt het meest in dienstsituaties op de huisartsenpost, of wanneer in de dagdienst een waarnemer de visite loopt.

Vervolg

Deze en andere uitkomsten van de masterclass worden geëvalueerd. Hieruit worden vervolgacties bepaald om de ketenzorg verder te optimaliseren.

Achtergrond

De prevalentie van dementie in Nederland was 180.000 in 2002 en de verwachting is dat dit in 2050 zal zijn gestegen tot 400.000. Per jaar wordt in Nederland bij 20.000 mensen de diagnose dementie gesteld. Dementie is een ziekte die niet meer te genezen is, en daardoor valt dementiezorg onder palliatieve zorg. Slechts 14% van de patiënten met dementie komt in de laatste fase van dementie, het grootste deel van de patiënten overlijdt al eerder aan een andere ziekte.