Premenopauzaal vaginaal bloedverlies - RTA ZO Brabant

U bevindt zich hier: Home | Werkafspraken | Transmurale afspraken | Premenopauzaal vaginaal bloedverlies - RTA ZO Brabant

Premenopauzaal vaginaal bloedverlies - RTA ZO Brabant

Aanleiding

Bij patiënten met postmenopauzaal bloedverlies is voor zorgprofessionals in 1e en 2e lijn duidelijk wie wat wanneer doet ter diagnostiek en behandeling van de aandoening. Bij premenopauzaal abnormaal en/of hinderlijk bloedverlies is de afstemming van beleid tussen 1e en 2e lijn rondom preventie, patiëntenvoorlichting, diagnostiek, consultatie, verwijzing en behandeling minder duidelijk. Daarnaast vormen nieuwe terminologie, ontwikkelingen in diagnostische en therapeutische mogelijkheden de aanleiding om het beleid af te stemmen.

Doelstelling

Afstemming van het beleid rondom patiëntenvoorlichting, diagnostiek en behandeling van patiënten met abnormaal en/of hinderlijk premenopauzaal bloedverlies, waarbij het doel is om de patiënten te diagnostiseren en behandelen in de eerstelijn waar mogelijk, met een consultatieve functie van de tweede lijn.

Definitie

Stoornissen in de menstruele cyclus, die beschreven worden in termen van frequentie, regelmaat en duur van het bloedverlies:

  • Overvloedig, regelmatig bloedverlies: cyclisch bloedverlies dat overvloedig is qua hoeveelheid en/of duur;
  • Onregelmatig bloedverlies: niet cyclisch bloedverlies waarbij menstruaties niet meer afzonderlijk te herkennen zijn;
  • Tussentijds bloedverlies: bloedverlies tussen herkenbare menstruaties of bloedverlies bij hormonale anticonceptie.